Bedwantsen: zitten ze in mijn bed?

Bedwantsen zijn een tijd lang niet zo aanwezig geweest in Europa. Maar de laatste jaren komen ze steeds vaker voor. Dit komt deels door onze reislust. We gaan steeds vaker op vakantie. In dit artikel lees je over bedwantsen, hoe herken je ze, wat doen ze in je bed en hoe kun je bedwants bestrijden?

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine beestjes die voornamelijk in bed leven. Ze zitten het meest in bed omdat ze zich ‘s nachts voeden met jouw bloed. Bedwantsen verspreiden zich snel en worden vaak via hotelbedden verspreidt. De bedwantsen verstoppen zich in je koffer en voordat je het weet reizen ze met je mee naar huis. Het grote nadeel aan bedwantsen is dat ze zo klein zijn dat je ze nauwelijks ziet. Daarnaast beginnen de beten pas na een dag of 3 te jeuken. Op het moment dat je de beten herkent, ben je vaak al te laat. Net thuis van vakantie? Was dan al je kleren en je beddengoed op 60 graden. Je matras kun je het beste meteen vervangen. En dan nog is de kans groot dat je de plaag niet weg krijgt.

Bedwantsen herkennen

Zoals gezegd, bedwantsen zijn met het blote oog nauwelijks te zien, maar er zijn wel dingen waar je ze aan kunt herkennen. Zo kun je bedwantsen herkennen wanneer ze met velen bij elkaar zitten. Je ziet dan vlekken rondom de naden van je matras. De beten van de bedwants zijn daarnaast ook herkenbaar. Bedwantsen zijn actief wanneer je slaapt, omdat ze niet kunnen vliegen, bijten ze meerdere keren vlakbij elkaar. Als de bedwants gestoord wordt tijdens zijn maaltijd, bijt hij meerdere keren op dezelfde plek, dit lijkt op uitslag. De symptomen lijken op die van muggenbeten en zijn daarom niet makkelijk te herkennen. Het grote verschil is dat er vaak meerdere beten op een rij zitten of als een soort uitslag bij elkaar gegroepeerd. De kans op deze symptomen zijn het grootst wanneer je op reis bent of juist net thuis bent gekomen van een reis.

Bedwantsen bestrijden

Bedwantsen zijn moeilijk te bestrijden omdat ze zo klein zijn en daardoor makkelijk over het hoofd worden gezien. Je kunt zelf beginnen met het wassen van je kleding, beddengoed en zelfs gordijnen. Verplaats besmette spullen niet naar een andere ruimte zonder ze goed in te pakken, anders besmet je een andere ruimte ook. Bedwantsen kunnen niet tegen hitte en vrieskou. Als alles gewassen wordt op 60 graden, overleven de bedwantsen dit niet. Daarnaast is het zaak om je matras en andere getroffen gebieden goed te stofzuigen. Dit is echter geen garantie dat je daarna van je plaag af bent. De meeste bedwantsenplagen zijn pas verholpen nadat een ongediertebestrijder zijn werk heeft gedaan. Dit kan een behoorlijk prijzige bestrijding zijn doordat ze zich snel voortplanten en in alle mogelijke gaten en hoeken zitten. De bestrijding is hierdoor vaak een tijdrovende klus en de kans dat je spullen moet vernietigen is ook groot.

 

Het enige goede nieuws is dat de beten van bedwantsen geen kwaad kunnen, ze verspreiden in principe geen ziektes maar zijn wel heel vervelend. Heb je het idee dat er bedwantsen in je huis verstopt zitten? Wacht dan niet, maar schakel zo snel mogelijk een bestrijder in. Hoe eerder je erbij bent, des te makkelijker de plaag te bestrijden is. Er zijn ook bedwants bestrijders die honden inzetten, de honden zijn speciaal getraind om de geur van bedwantsen op te sporen en op die manier de plaag in kaart te brengen. De bestrijders van Beestjeskwijt.nl staan dag en nacht voor je klaar, dus twijfel je of wil je meer informatie? Bel dan gerust!