Bladluis Bestrijden in uw Groentetuin!

Niet is zo vervelend als een bladluis dat al uw groente opeet voordat u ervan heeft kunnen genieten. Maar om nou meteen met verschillende chemicaliën over de groente planten te gaan spuiten is ook niet fijn. Daarom is er een alternatief om bladluis te bestrijden. Bladluis bestrijden kan namelijk op een natuurlijke manier. Dit is zowel goed voor uw groente planten maar ook voor alle diertjes die wel goed zijn voor uw planten.

Hoe werkt bladluis bestrijden op een natuurlijke manier?

Om aantasting en belemmering van de groei van de gewassen te voorkomen kan men bladluis bestrijden door middel van biologische- en ecologische bestrijdingsmiddelen. Eén daarvan is de ‘natuurlijke vijand’. Dit zijn diertjes die juist de bladluis op eten en de bladluis op deze manier bestrijden. Een voorbeeld van zo’n natuurlijke vijand is een lieveheersbeestje. Deze natuurlijke vijand kan op twee manieren ingezet worden, namelijk door larven van lieveheersbeestjes te kopen of door volwassen lieveheersbeestjes te kopen.

Larven van lieveheersbeestjes kunnen het beste in een groentetuin gebruikt worden wanneer de groentetuin zich niet in kassen bevindt. Dit omdat larven van lieveheersbeestjes niet kunnen vliegen en zo sneller het bladluis bestrijden. Het is ook belangrijk om het volgende te controleren: heeft u veel mieren rondlopen in uw groentetuin? Dan kan het namelijk moeilijk worden om larven van een lieveheersbeestje in te zetten omdat de mieren de bladluis beschermen. De mieren zullen de larven van lieveheersbeestjes het moeilijk maken om te groeien.

Het aantal larven dat men nodig heeft voor een groentetuin ligt aan de grote van de groentetuin. Maar ook aan het soort plant. Zo heb je voor een grote boom meer larven van lieveheersbeestjes nodig dan bij een haag of een rozenstruik. In een groentetuin heeft u per plant ongeveer 3 tot 5 larven van lieveheersbeestjes nodig. De larven zullen uitgroeien tot een tweestippelig lieveheersbeestjes, ook wel Adalia Bipunctata genoemd.

Het fijne van volwassen lieveheersbeestjes is dat zijn meteen effect hebben en gelijk beginnen met het bestrijden van de bladluis. Echter, deze natuurlijke vijand kan al vliegen. Daarom worden volwassen lieveheersbeestjes voornamelijk in een kas gebruikt zodat ze vlakbij de gewassen blijven en de bladluis bestrijden.

Bij de larven en volwassen lieveheersbeestjes kunnen ook extra elementen toegevoegd worden, zoals een huisje voor lieveheersbeestjes. Hier kunnen de lieveheersbeestjes schuilen en overwinteren. Het huisje heeft een aantal gleuven met daarachter een droge en windvrije plek om te kunnen verblijven voor de lieveheersbeestjes. Doordat er gleuven in dit huisje zitten is het voor andere insecten minder interessant om naar toe te gaan.