De wetsuit: warm blijven onder water

Onder of in het buitenwater raakt het menselijk lichaam al snel onderkoeld. Gewone kleding of zwemkleding belemmert de beweeglijkheid en helpt vaak niet met warm blijven. Om deze reden is de wetsuit uitgevonden. Een wetsuit is een pak dat je beschermt tegen onderkoeling. Het wordt gebruikt door duikers, bij zee- en wildwaterkajakken, windsurfen, kitesurfen en golfsurfen maar ook bijvoorbeeld in triathlons. Het is de bedoeling dat de wetsuit goed op het lichaam aansluit, maar niet te strak zit. Zo loopt er een beetje water tussen het lichaam en de wetsuit. Dit water wordt door het lichaam opgewarmd en wordt geïsoleerd door de stof van de wetsuit, waardoor het lichaam altijd warm blijft.

Het kiezen van de juiste wetsuit

Wetsuits worden gemaakt van neopreen, een elastisch synthetisch rubberachtig materiaal. Het materiaal heeft isolerende eigenschappen waardoor het lichaam op een gezonde temperatuur blijft onder water. Maar er zijn allerlei verschillende soorten wetsuits – als je zwemt in de zomer heb je minder warmtebescherming nodig dat als je je in de winter in het koude water begeeft. Zo zijn er volledige wetsuits, zogeheten shorties met korte mouwen en kortere broekspijpen, en bijvoorbeeld tops die boven een gewone zwembroek gedragen kunnen worden. De soort die je nodig hebt hangt natuurlijk ook af van waar je gaat zwemmen. Zo is de temperatuur en het klimaat in Spanje bijvoorbeeld een stuk geschikter om in zee te zwemmen dan in Nederland. In Nederland wordt het in de winter vaak aangeraden een full body wetsuit te dragen met hoody, zodat ook het hoofd warm blijft.

Tips bij het kopen van een wetsuit

Bij iets wat je lichaam moet beschermen is het niet handig om zuinig te zijn. Goedkope wetsuits beschermen het lichaam vaak niet goed genoeg tegen de kou omdat de afwerking niet goed is uitgevoerd. Hierdoor is er teveel ruimte tussen het lichaam en de wetsuit waardoor er niet een opgewarmd laagje water tussen zit, maar er telkens een nieuwe golf koud water bij komt tijdens het zwemmen en de lichaamstemperatuur zich niet kan reguleren. Bij het kopen van wetsuit moet je op verschillende dingen letten. De stretch is belangrijk: als het flexibel zit kun je vrij bewegen en dus makkelijker en sneller zwemmen. Ook is het handig om naar de naden te kijken: zijn deze goed afgewerkt? Bij voorkeur worden ze zelfs getapet voor extra bescherming en waterdichtheid. Het is essentieel om van tevoren te passen. Als je er op het droge al niet lekker in zit of niet vrij kan bewegen, is het niet aan te raden het pak ooit onder water te dragen: het is niet veilig als je je bewegingen niet onder controle hebt.